4. Třídění vín a sektu podle zbytkového cukru
Termín zbytkový cukr znamená, že při procesu kvašení nebyl kvasinkami spotřebován všechen cukr a ten, který po procesu zbude, je zbytkový cukr. Udává se v gramech na litr. Procento zbytkového cukru může ovlivnit sám vinař, pokud přeruší kvašení, nebo k němu dojde samovolně, protože kvasinky přetvářejí cukr na alkohol a ten je pro kvasinky nepřítelem. Znamená to, že se zvyšujícím se procentem alkoholu pozvolně dochází k úbytku kvasinek a přerušení kvašení. U přívlastkových vín a vín VOC se používá čistě přírodní cukr, zemská vína se mohou přislazovat.
TICHÁ VÍNA
SUCHÁ VÍNA - zbytkový cukr do 4 g/l (může být až do 9 g/l s podmínkou, že rozdíl cukru a kyselin přepočtených na kyselinu vinou je 2 g a méně)
POLOSUCHÁ VÍNA - zbytkový cukr do 12 g/l
POLOSLADKÁ VÍNA - zbytkový cukr do 45 g/l
SLADKÁ VÍNA - zbytkový cukr nad 45 g/l
Prohlédněte si naši nabídku bílých a červených tichých vín.
ŠUMIVÁ VÍNA
BRUT NATURE - do 3 g/l
EXTRA BRUT - do 6 g/l
BRUT - do 12 g/l
EXTRA DRY - 12-17 g/l
SEC - 17-32 g/l
DEMI-SEC - 32 - 50 g/l
DOUX - nad 50 g/l
Toto je základní rozdělení podle zbytkového cukru.Příště si povíme o dalším jakostním třídění vín podle přetlaku oxidu uhličitého a fortifikace.
Zdroj: vlastní zpracování na základě studia Somellierské základy na Vinařském Institutu