Představujeme naše italská vína V.
Můžeme konstatovat,že za poměrně krátkou dobu naše italská vína našla svoje zákazníky. Nyní se tedy budeme věnovat jednotlivým druhům a představíme si jejich vlastnosti. Jako páté bude představeno PINOT GRIGIO z řady VINO E, které patří k vyhledávaným vínům našeho e-shopu.
Odrůda PINOT GRIGIO je v Itálii nejrozšířeněnjší název pro RULANDSKÉ ŠEDÉ. Je to starobylá francouzská odrůda, která vznikla pupencovou mutací z Rulandského modrého. Do SOK byla zapsána v roce 1941 jako Burgundské šedé. V roce 1993 došlo ke změně názvu na Rulandské šedé po nedohodě a žaloby Francie na tehdejší ČSSR pro nedovolené používání názvu Burgundské. (Stejně jako Rulandské modré a Rulandské bílé).
Hrozny se sklízí ručně v druhé polovině září. Lisování probíhá za studena. Probíhá kontrolovaná fermentace při teplotě ne vyšší než 16 °C. Dále po dobu šesti měsíců se fermentuje v nerezových tancích.
Má slámově žlutou barvu s nazelenavými odlesky. Vůně je plná, s květinovými a ovocnými tóny. Chuť je plná, jemná, harmonická s dotekem zralé hrušky.
Pinot Grigio se perfektně hodí k předkrmům, ke grilované zelenině, a mladým sýrům. Zvláště vhodný je potom k úpravě sladkovodních ryb, jako je pstruh na grilu.
Podáváme při 10 °C - 12 °C
Obsah alkoholu 13.0 %